Shaldon, Devon

East Cottage

A two bedroom cottage with a stunning view literally turned upside down in this refurbishment project.

The client confessed to having ‘bought a view and got a semi-detached house in the bargain’ and given the state of the existing property this seemed a fair assessment. The challenge with this project was to make the most of the stunning views over the Teign Estuary whilst creating a contemporary home that didn’t feel out of place in the context of the neighbouring property.

Having previously designed the Tin Shed Studio for the client on the same site a palette of materials had already been established with the use of natural oak cladding and galvanised corrugated steel. In order to create a cohesive feel to the property the same palette of materials was employed in the alterations to East Cottage. The house was flipped upside down creating an open plan kitchen, dining and living room at first floor opening on to a small terrace overlooking the estuary. At ground floor two generous bedrooms are provided along with a shower room, ensuite bathroom and utility.

The house was fitted with triple glazed windows, externally insulated and a cutting edge Norwegian underfloor heating system installed to improve its environmental performance. A sculptural plywood staircase to a mezzanine levels is complimented by plywood window reveals and other details throughout the property.

 

 

 

 

Project Details
  • Works: Refurbishment and extension
  • Budget: £210,000.00
  • Floor Area: 130m2 refurb
  • Construction Period: 7 months
  • Contractor: Stride
  • Structural Engineers: TWP Engineers
Project Drawings
Project Album
Click on images for full size