nr. Honiton, Devon

Payhembury

A fluid arrangement of kitchen, dining and living spaces form the basis for this bespoke new build dwelling.

This new build dwelling in the rural village of Payhembury, East Devon on the outskirts of Honiton (near Exeter) is characterised by 3 built volumes conceived by the Architect to respond to the complex geometry of the site and negate issues of massing and overlooking.  The site was previously garden space belonging to the adjacent house and the proximity of neighbours created complex relationships that needed to be carefully managed through sensitive design.

With an unconventional footprint, the site demands a proposal that is atypical in its form in order to meet the client’s brief, whilst employing an architectural language that is both sensitive and contextual. Exposed raw materials and a modest palette of materials add points of interest whilst creating a simple, timeless and grounded aesthetic.

The 3 built volumes re-inforce the rural vernacular and their composition on the site creates a central courtyard garden, around which the living areas pivot.  This serves to create a more introvert relationship and connection with outdoors from the house whilst taking advantage of the south-westerly aspect, away from the front elevation and streetscene. The series of small spaces are interconnected through carefully crafted views and layers of transparency creating a sense of depth and space that defies the homes modest proportions.

Separated from the road by a small brook construction was challenging and the relationship between Architect and contractor was critical to a successful project, local East Devon builders A.R. Boland Ltd. were awarded the contract and performed commendably given the constraints of the site and design. Eco features such as an Air Source Heat Pump, Mechanical Ventilation Heat Recovery and high levels of insulation were incorporated in the design to future proof the home.

 

 

 

 

Project Details
  • Works: New build dwelling
  • Budget: £300,000.00
  • Floor Area: 135m2 new build
  • Construction Period: 30 weeks
  • Contractor: Andrew Boland
  • Structural Engineers: Forge Consulting Engineers
Project Drawings
Project Album
Click on images for full size