Shaldon, Devon

Tin Shed Studio

An highly energy efficient artist's studio inspired by local fishing huts.

In 2012 Hilton Barnfield Architects were appointed to design the conversion of some existing outbuildings into an artist’s studio on the Teign Estuary. The project quickly developed into the construction of a new build studio which was later followed by the refurbishment of the existing house at East Cottage. The success of the project was largely down to positive and constructive relationships between architect, client and contractor.

The brief for the studio included a large open studio/gallery space, a separate painting room and an office for computer work. The client also required a small kitchen and bathroom to be provided within the studio. North light was essential for a good well lit working environment and this drove the decision to demolish the existing outbuildings and start again. The building was conceived as two pitched roof sheds linked by a predominantly glazed entrance that accommodates the painting room. The tin cladding was inspired by the local vernacular of fishing sheds and beach huts on the Teign Estuary and at Teignmouth back beach.

The building is insulated to a very high standards and achieves high levels of air tightness reducing heating demand which is largely met by a small woodburner in the main studio/gallery space. Underfloor heating provides further heating during the coldest months and photovoltaic panels on the south facing roof pitches make a significant contribution to the electricity demands of the building.

 

 

 

 

Project Details
  • Works: New build studio
  • Budget: £125,000.00
  • Floor Area: 90m2
  • Construction Period: 4 months
  • Contractor: Stride
  • Structural Engineers: TWP Engineers
Project Drawings
Project Album
Click on images for full size