Barrack Road, Exeter

The renewal of a Grade II Listed town house and the construction of a new stand-alone apartment building breathes new life in to this busy corner of an Exeter Conservation Area.

Together with restoring original Georgian features, the spatial proportions and layout of the main house have been carefully respected whilst creating a home that’s suitable for modern living over 3 storeys.  Expansive views across the city are framed by bespoke replacement timber sash windows and a complete facade treatment restores the elegance of the original Georgian house.

As well as designing a building that responds to the privacy and overlooking constraints of this difficult site, Hilton Barnfield Architects sculpted private outdoor space for both new apartments, discrete from neighbouring properties.  The new homes also have excellent daylighting and benefit from exceptional techcnial performance, with high levels of insulation and airtightness and an MVHR natural ventilation system to both dwellings.

The new building replaces a previous extension to the house and offers a significant improvement to the streetscape.  The building design responds to the proprtions and roofscape of the adjacent townhouse and creates two 1 bedroom apartments on a difficult brownfield site.

Hilton Barnfield co-ordinated and responded to detailed input from the Local Planning Authority and Historic England.   The project team also helped to co-ordinate party wall matters and various technical and utilities stakeholders in creating this site of urban renewal.

 

Project Details
  • Works: Renovation of Grade II Listed Building and Brownfield Development
  • Budget: Not disclosed
  • Floor Area: 180m2 + 80m2
  • Construction Period: 12 months
  • Contractor: Stride Spaces
  • Structural Engineers: Simon Bastone Associates Ltd
Project Drawings
Project Album
Click on images for full size